Meh Jengah Meh

Sahabat ^__*

Santai Iklan

Tuesday, 5 June 2012

Sawah Berlumpur

Sayup jauh memandang
kampung halaman ku kenang
jauh lihat jauh ku pandang
sawah lumpur sawah bendang

anak ikan gigih berenang
menongkah arus satu kumpulan
ikan sepat ikan seluang
seronok berenang mencari perlindungan


beras makan beras santapan
bakal menghijau tumbuh subur
telah menjadi medan pertempuran
buat petani menongkah lumpur

setitis peluh sebutir beras
benih ditabur benih disiram
perut keroncong nasi dialas
keringat ditabur keringat digenggam

terima kasih buat taulan
tanpa kalian tiadalah insan
berbudi tanah berbudi kalian
kekal ia zaman berzaman





sebenarnya baru je melawat sawah bendang di kampung
keaadaan di sana sawah baru je di semai benih
lepas di bajak proses menabur benih dilakukan
tak lama lagi sawah ni akan menghijau
tak sabar nak tunggu moment tu
masa tu anak2 ikan akan jadi besar
so masa nak mengail ikan pun tiba
umpama pesta macam2 ikan ade
lokasi penggambaran di PARIT, PERAK

so sape yang ade kampung yang bersawah pasti best
mode mengHIJAU



3 comments:

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

Eh ade sawah ek??dh kne tebas dh...

HAFIZ MALEK said...

dah kene bajak uols...
tebas tu time nak amik padi...
pastu diorang bakar je secara terkawal yg lebihan...

! ❀ ainie sempoy ❀ ! said...

nak lomo@domain free ?http://ainiesempoy.blogspot.com/2012/05/ga-amercorner-free-domain-and-aquapic.html

cepat join sebelom khamis ni!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...